
Datorita contextului pandemic, tot mai multi romani aleg sa se mute in zonele rurale sau doar sa viziteze locuri in natura, locuri de liniste si relaxante. In acest articol iti vor fi prezentate, pe scurt, trei locuri din Romania, locuri ce sunt vizitate de sute si chiar mii de turisti, anual.
- Cimitirul de la Sapanta

Daca mergem in locul unde se agata harta-n cui, si anume in Maramures, in Sighetul Marmatiei, in apropierea acestuia se afla Sapanta. Aceasta localitate este unica in lume prin… cimitirul sau! Specific romanesc, cum sa faci haz de necaz, locuitorii de la Sapanta au ales sa infrunte momentele nu tocmai fericite prin umor. Cimitirul este animat de culori stridente si texte care mai de care mai umoristice, amuzante sau cu sarcasm. Aceste texte le vei gasii pe pietrele de mormant.
Legat de natura, Maramures este un loc in care traditiile stramosesti nu au disparut nici pe de-parte iar satele din apropierea padurilor sau a muntilor iti vor oferi un peisaj unic atat vara cat si iarna, iar aerul curat din aceasta zona iti va face doar bine.
- Poiana Calineasa

Desi este greu de crezut, acest loc se afla in Romania. Printre cele mai mari, spectaculoase si rare obiective cu potential turistic din Romania, Poiana Calineasca reprezinta un rar refugiu pitoresc pentru orasenii care fug de zarva urbana, dar si pentru strainii ce sunt in cautare de oaze de liniste si relaxare. In acest loc poti vei intalnii atat Targul de la Calineasa cat si sezonul drujbelor. In fiecare an, in luna iulie, se organizeaza un targ – o traditie a motilor (localnicilor) ce dateaza de peste cateva sute de ani. Organizat de primaria comunei Garda De Sus, la targ se aduna mesterii populari din zona, se organizeaza spectacole folclorice si se mananca din belsug bucate traditionale, spre deliciul vizitatorilor. Sezonul Drujbelor reprezinta perioada anuala in care locuitorii acestei zone merg si curate padurile de lemn uscat sau copaci doborati. Aproape zilnic rasuna in departare sunetul drujbelor, insa turistii nu sunt deranjati de activitatile localnicilor, ba chiar unii sunt interesati si curiosi.
Poiana Calineasa este o o combinatie de pajisti si peluze situate pe un platou montan. Atat atmosfera, viata localnicilor cat si peisajele impresionante, toate acestea, formeaza un tablou unic si rar intalnit, ce merita vazut cu proprii ochi si povestit mai departe. De la povestile din batrani, la mestesugari si pana la simfonia noptii in natura, toate astea alcatuiesc un sentiment unic si impregnant in Poiana Calineasa din Muntii Apuseni.
- Varful Gaina si Targul de Fete

O alta frumusete a naturii este localizata in Tara Motilor, o sub-regiune traditionala din Ardeal, aflata in apropierea localitatii Vidra de Sus, Alba se afla Masivul Gaina.
Pe langa panorama de vis pe care o ofera acest loc avem si legenda targului de fete ce il mai face cunoscut si ca ,,Muntele Dragostei”. Originea acestui targ a fost pierduta in negura timpului, miticismul si ipotezele te fascineaza pana si astazi.
Atat peisajul cat si Legenda populara din acest loc te vor intriga si te vor face sa nu iti mai doresti sa pleci de-acolo. Aici, pe vremuri, fetele veneau cu zestrea pe placul feciorilor incarcata pe cai, iar acestia de asemenea le aduceau fetelor daruri de seama. Cununuia era oficiata pe loc de catre preoti insotita de cantece si jocuri de ,,strigaturi”.
In zilele noastre scopul targului nu mai este acelasi, insa traditia se pastreaza, iar motii impreuna cu turistii ies an de an in cea mai apropiata duminica de Sfantul Ilie, pleaca spre munti in jurul orei 4 dimineata unde petrec, participa la concursuri ,admira sau chiar duc cu ei acasa suveniruri confectionate de mestesugari traditionali.