Resedinta judetul Valcea, municipiul Ramnicu Valcea este ,,un juvaer de orasel”, asa cum l-a numit Nicolae Iorga la inceputul veacului XX. Situat in zona centrala a judetului, prima atestara documentara i se datoreaza domnitorului Mircea cel Batran, in anul 1388. Ce ar trebui sa stii despre Ramnicu Valcea?
In primul rand, faptul ca intreg judetul a cunoscut o dezvoltare turistica, motiv pentru care cei care intentioneaza sa petreaca mai multe zile in judet si cauta cazare Valcea ofera numeroase optiuni. Fie ca sunteti adeptii hotelurilor sau preferati pensiuni Valcea are numeroase unitati de cazare care surprind placut turistii.
Ramnicu Valcea este numit si Capitala Tiparului Romanesc, cu radacini in istorie, inca din perioada domniei lui Matei Basarab (1632 – 1654) care aduce aici prima moara de hartie din Tara Romaneasca. Tot el infiinteaza tipografia de la Manastirea Govora unde s-a tiparit, in anul 1640, ,,Pravila de la Govora’’ – cea mai veche culegere de legi tiparita in Tara Romaneasca.
Ramnicul se evidentiaza si prin numarul mare de lacase de cult, acestea fiind monumente istorice incluse in patrimoniul national: schituri izolate sau biserici impunatoare, cu stiluri arhitectonice impresionante.
Datorita linistii de aici, a imprejurimilor deosebite si a strazilor pline de verdeata ce imbiau la promenada, Ramnicu Valcea era considerat in prima jumatate a secolului al XX-lea ,,orasul pensionarilor’’. Regimul comunist a schimbat radical aspectul orasului, distrugand numeroase case vechi care au fost inlocuite cu blocuri. Cu toate acestea, Ramnicul isi mai pastreaza un farmec aparte, in special datorita bulevardelor mari din centru, cu arbori, parcuri si vechi statui.
In partea sudica a orasului, regasim un ansamblu turistic adresat celor care vor sa isi petreaca timpul in aer liber. Gasim aici Gradina Zoologica, Baza de Agrement Strand Ostroveni si Complexul Turistic Ostroveni.
Adesea oamenii sunt cei care dau farmec locurile, asadar ar trebui sa stii despre Ramnicu Valcea ca e orasul care gazduieste echipa de handbal feminin a Clubului Sportiv Oltchim, campioana nationala cu multiple participari in finala Champions League. De asemenea, aici s-a nascut criticul si istoricul literar Nicolae Manolescu, autorul romancier Constantin Mateescu, filozoful si scriitorul Gabriel Liiceanu, precum si Dem Radulescu, marele actor roman de comedie si Horia Moculescu, compozitorul si creatorul a numeroase slagare romanesti.