Banii sunt o necesitate. Indiferent ca esti somer, angajat sau CEO, tot timpul vei avea nevoie de mai multi bani. Se spune ca omul cu cat are mai multi bani, cu atat cheltuie mai multi bani. Din acest motiv, apare de foarte multe ori nevoia de a apela la un credit.
Robert Kiyosaki ne invata in cartea sa “Tata bogat tata sarac” cum sa iesim din cursa sobolanului. Acolo el vorbeste despre cum sa ne administram veniturile prin transformarea investitiilor pasive in active. Investitiile active sunt cele care produc bani pe termen lung, eventual ducand la profit. Ce omite el sa mentioneze in aceasta carte este ca pentru a putea face investitii in active, trebuie sa ai un capital din care sa poti investi.
Poate parea un lucru banal, insa afirmatia sa precum ca ai nevoie de bani ca sa faci bani este pe cat se poate de adevarata.
Cum poti obtine bani pentru investitii in active?
Exista posibilitati nelimitate de a obtine bani, dar cea mai rapida si mai sigura metoda este cea de a apela la imprumuturi. Poate ca te intrebi: Cum pot sa fac bani intrand in datorii? Raspunsul este simplu. Gandeste-te mereu la profit. Atunci cand veniturile sunt mai mari decat cheltuielile, poti vorbi de profit. Atunci cand veniturile sunt mai mari decat cheltuielile si din profit poti face din nou investitii, atunci putem vorbi despre independenta financiara.
Iata cele 4 tipuri de credite la care poti apela pentru investiti:
- Credite mici pe termen scurt
Daca ai o idee de investitie care nu necesita foarte multi bani si nici nu poti risca sa pierzi o oportunitate, atunci acest credit rapid este solutia perfecta pentru tine. Sa spunem ca ai gasit un model de masina de colectie, pe care proprietarul o vinde pe bani putini. Poti apela la un credit rapid pentru a cumpara masina, o poti reconditiona si apoi o poti vine la licitatie. In acest mod poti obtine de 10x investitia, astfel poti acoperi creditul rapid si mai ramai cu bani pentru o noua investitie.
- Credite mari pe termen lung
Creditele mari pe termen lung sunt poate ca mai riscante. Aici trebuie sa iei in considerare ca investitia ta sa fie una sigura si rata de profit sa fie din start mai mare decat rata creditului. Aici poti investi intr-un anumit utilaj, care iti poate produce din start un profit mai mare decat creditul. Sa spunem ca ai obtinut un imprumut de 30.000 de lei pe o perioada de 2 ani, astfel rata lunara va fi de 2839 lei. Utilajul tau va trebui sa produca pe zi minim 100 de lei, pentru a putea sa iti scoti investitia.
- Credite pentru bunuri
Un credit pentru bunuri este probabil unul dintre cele mai usoare credite pe care le poti obtine. Sa spune ca esti proprietarul unui apartament pe care vrei sa il inchiriezi. Mai intai vrei sa renovezi acel apartament pentru a putea scoate un pret cat mai bun de inchiriere. Atunci poti apela la un credit pentru bunuri, renova apartamentul si poti plati creditul din chiria obtinuta, ramanand si profit.
- Credite pentru afaceri
Creditele pentru afaceri sunt In general cele pe care le poti alege cu incredere, mai ales daca ai o afacere de succes. Poti apela la un astfel de credit atunci cand vrei sa oferi o marire de salariu pentru angajati, insa incasarile din luna respectiva nu iti pot permite acest lucru. Motivatia angajatului este insa mai importanta, asadar poti apela la un credit pentru microafaceri, pentru a putea oferi bonificatia si poti plati datoria in timp. Aici poti avea nenumarate optiuni pentru care sa apelezi la un astfel de credit, deoarece intr-o afacere este important sa investesti in oameni, in echipament, in locatie sau chiar si in cele mai mici detalii.
Pentru a ajunge la independenta financiara despre care vorbeste Kiyosaki, trebuie de multe ori sa faci compromisuri. Nu de fiecare data lucrurile sunt la fel de simple precum citesti in carti, chiar daca acestea te pot motiva sa te indrepti pe calea spre succes.