Romania este printre cele mai bogate tari in obiective turistice din Europa. Pe langa minunatele manastiri, fastuoasele castele, exista si situri arheologice inca de pe vremea dacilor si romanilor. Daca esti unul din iubitorii de istorie romaneasca, atunci acesta este un articol potrivit pentru tine. Iata o lista cu cele mai interesante situri arheologice din Romania:

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, in traducere libere „cea regeasca” a fost capitala Daciei. Pe langa asta, a avut si rolul de centru militar, religios si politic al statului. Aceasta cetate era inconjurata de alte cinci cetati cu rol de aparare. Printre ruine, putem observa si astazi templul, zidurile si amfiteatrul. Poti vizita Sarmizegetusa daca mergi la 8 kilometri de „Portile de Fier ale Transilvaniei” din Tara Hategului.  Cetatea de la Sarmizegetusa este un loc de apreciat, deoarece a castigat lupta cu timpul.

Sarmizegetusa

Castrul Porolissum

Porolissum este fosta tabara militara, cea mai importanta chiar, din timpul razboaielor dintre daci si romani. Acest sit arheologic este cel mai bine pastrat dintre toate, si zidurile sale spun cele mai veci povesti despre viata si razboi. Daca doriti sa vizitati Castrul Porolissum, il puteti gasi in judetul Salaj, in satul Moigrad-Porolissum.

castrul roman porolissum

Tropaeum Traiani

Tropaeum Traiani este unul dintre cele mai cunoscute si controversate monumente din Constanta. Acest monument roman de la Adamclisi a fost ridicat la cererea imparatului roman Traian, pentru a sarbatorii victoria impotriva dacilor din anul 102. Are inaltime dea 40 de metri, la fel si diametrul sau, fiind decorat cu scene din razboiul dintre daci si romani. Este unul dintre cele mai misterioase situri arheologice din Romania, asadar merita vizitat macar o data in viata.

Tropaeum Traiani Adamclisi

Cetatea Dacica de la Banita

Aceasta cetate este una dintre cele 5 mentionare mai sus, care avea rol de aparare al Sarmigesetusei in partea sudica. Cetatea de la Banita este foarte interesanta deoarece descopera strategiile inovatoare de lupta ale dacilor folosind fortificatiile militare. Este un loc care trebuie vizitat numaidecat, pe care il puteti gasi in Banita, judetul Hunedoara.

cetatea dacica de la banita

Cetatea Callatis

Callatis este un nume foarte des auzit si in zilele noastre, mai ales intre iubitorii marii. Callatis este numele roman al actualului oras Mangalia, cel mai vechi oras din Romania (de aici si numele de Callatis Mangalia). Cetatea a fost distrusa si cu timpul a devenit un important centru portuar, insa ruinele acestei cetati sunt usor de recunoscut in peisajul modernizat. Desi nu exista un interes turistic major pentru aceste ruine, este un loc ce merita vizitat si admirat.

cetatea callatis