Desi majoritatea turistilor straini cred ca Romania este doar despre vampiri care bantuie castele intunecate, acest lucru nu este deloc asa. Romania este mult mai mare decat contele Dracula si palatul Brukenthal. Romania are numeroase castele medievale, dar si peisaje alpine fantastice care te vor vraji. Are extrem de multe sate cu peisaje pitoresti si manastiri care mai de care mai fastuoase. La fel de minunate sunt milioanele de pasari care se pot gasi in Delta Dunarii, care se varsa in Marea Neagra. Iata cateva din cele mai interesante atractii turistice din Romania:
15. Bisericile din lemn din Maramures
Atunci cand cuceritorii straini din Maramures au refuzat sa-i lase pe oameni sa construiasca biserici din piatra, acestia au construit biserici din lemn in schimb. Au fost construite aproximativ 300 de biserici in imp de doar 200 de ani, iar aproximativ 100 dintre acestea dainuie si astazi. Aceste structuri gotice sunt in marea majoritate ortidixe, insa exista si cateva biserici catolice grecesti. Acest biserici, cu turle inalte si subtiri, reflecta un nivel al dulgheriei extrem de avansat. Acestea sunt simple, si elegante in acelasi timp, cu picturi murale de mana, ce decoareaza interiorul acestor biserici.
14. Mocanita de pe Valea Vaserului
Vei calatori inapoi in timp prin padurile din muntii Carpati, cu un tren pe baza de aburi. De-a lungul vaii Vaserului, exista calea ferata folestera care este in functione din 1932 si a fost folosita pentru cursele intre padure si fabrica de cherestea. Astazi, inca circula insa doar pentru turisti, pentru a oferi o senzatie romantica de vechi, datorita peisajelor prin care trece. Calatoria se opreste la Paltin unde ai timp sa te bucuri de un picnic timp de 2 ore.
13. Delta Dunarii
Daca esti un iubitor de natura, atunci Delta Dunarii este locul ideal pentru tine. Asigura-te ca iti impachetezi si binoclul cu tine, fiindca acesta este un paradis al vietii salbatice, in special pentru pasari. Stolurile de pasari din Egipt si China vin aici sa se imperecheze dupa sfarsitul iernii. Delta Dunarii este a doua delta protejata ca marime din Europa si cea mai mare din Romania. Aici exista peste 300 de specii de pasari, lupi, cerbi si pisici salbatice.
12. Poiana Brasov
Daca te-ai saturat de vampiri, considera ca Poiana Brasov iti va schimba modul in care privesti Romania. Este cea mai populara partie de ski din Romania, care atrage skiori din toate colturile Europei. Localizata in Muntii Carpati, statiunea de ski are 7 partii care combinate, au peste 25 km.
11. Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor este o structura impunatoare, de tip gotic, considerat cel mai impresionant castel din Romania. Este cunoscut si sub numele de Castelul Hunvad, dupa numele intemeietorului. Castelul Corvinilor este un castel de poveste, cu un pod de lemn ca si cale de acces. Un cord purtant un inel de aur este simbolul castelului din secolul 15. Sa nu uitam de temnitele in care erau torturati prizonierii.
10. Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita are o arhitectura unica, fara indoiala. Este singura biserica ce imbina stilurile gotic, bizantin si picturile caracteristice, pentru a forma o cladire spectaculoasa. Fatada este cilindrica, cu un acoperis conic, in timp ce spatele este dreptunghiular cu o turla mica. Inauntru, vei gasi picturi murale din anii 1600 si broderii cu fir de argint. Manastirea, localizata in nord-estul Romaniei, este considerata una dintre cele mai importante biserici pictate din Moldova.
9. Salina Turda
Daca ai impresia ca lucrezi ca intr-o mina acasa, atunci cred ca o sa te simti bine in Salina Turda. Aceasta mina de sare, care dateaza din secolul 17, a fost folosita pentru aproape orice, de la centru de stocare a branzeturilor, pana la adapost de bombardamentele din al doilea razboi mondial. Astazi, a fost transformata intr-un incredibil parc tematic SF. Localizata in judetul Cluj, Salina Turda a fost numita unul dintre cele mai interesante locuri de sub pamant. La 120 de metri sub pamant vei gasi un amfiteatru, o pista de bowling, un lac cu barci si chiar un parc de distractii.
8. Alpii Transilvaniei
Alpii Transilvaniei, cunoscuti sub numele de Carpatii Meridionali, nu sunt chiar atat de inalti cat muntii Stancosi sau Himalaya, avand de obicei sub 2000 de metri inaltime. Exceptie fiind Varful Moldoveanu, la 2544 de metri, cel mai inalt punct din Romania.
7. Biserica Fortificata din Biertan
Biserica Fortificata din Biertan este cu mult mai impresionatna decat orice alta cladire din Biertan. Initial a fost o biserica catolica atunci cand regiunea ii apartinea Ungariei. Insa, cu timpul a devenit biserica luterana dupa marea reforma. In schimbul construirii unei fortarete de aparare impotriva Imperiului Otoman, locuitorii au decis sa fortifice biserica. Constuita in stilul gotic, este una dintre cele mai mare biserici fortificate din Romania. Biserica iese in evidenta cu turlele inalte, incluzand un turn care obisnuia sa depoziteze mancare in timpul asediilor si un altul pentru a incarcera sotii care doreau un divort.
6. Piata Mare din Sibiu
Inconjurata de cladiri medievale, Piata Mare este un loc ce trebuie neaparat vizitat in Sibiu. Initial a fost o piata de cereale in secolul 15, in jurul careia au incepur construcii din ce in ce mai fastuoase. Piata Mare era un loc de adunare, festivale sau chiar decapitari.
5. Cimitirul Vesel
Cimitirul Vesel de la Sapanta nu este un cimitir obisnuit. Este mai mult o forma de arta traditionala, cu pietre de mormant colorate, cruci si statui celebrand viata decedatului. Aceasta traditie a inceput de la un baiat de 14 ani care a inceput sa sculpteze cruci in anul 1908. Acesta adauga poezii si portrete pictate ale decedatilor pe cruce, pornind astfel o traditie. Fundalul in general este albastru inchis, urmat de culori care simbolizeaza viata sau fertilitatea.
4. Castelul Peles
Castelul Peles nu are o instorie de asedii sau razboaie, insa are ceva ce nu mai intalnesti la alte casteluri din Europa; o frumusete spectaculoasa, fiind situat pe varful Carpatilor. Acest castel neo-renascentis a fost construit de regele Carol I care a trait aici in anii 1860. Cu o infatisare de basm, este considerat unul dintre cele mai uimitoare castele din Europa. O colectie de 4000 de arme reflecta interesele militare ale regelui, in timp ce camera de film decorata cu fresci reflecta interesele artistice ale reginei. Aici a fost vizionat primul film din Romania.
3. Palatul Parlamentului
Intr-o tara unde cladirile medievale sunt in abundenta, a fost construit Palatul Parlamentului, care nu are nici o urma de medieval. Este o cladire extrem de complexa si este considerata cea mai mare cladire administrativa din lume. Au fost nevoie de 20000 de muncitori, care au lucrat aproape non-stop timp de 13 ani pentru a fi construit. Este o minune arhitecturala, care a imlicat peste 700 de arhitecti si designeri. Palatul este o atractie principala pentru turistii veniti in Bucuresti, insa nu este atat de popular pentru romani, fiind construit de liderul comunist, Nicolae Ceausescu.
2. Centrul Istoric al Sighisoarei
Daca ai preconceptii despre cum era viata medievala, atunci sunt sigur ca centrul istoric al Sighisoarei iti va elimina orice urma de indoiala. Centrul vechi al Sighisoarei este cu adevarat medieval, in toata puterea cuvantului. Fondat in secolul 12 de catre saxoni, Sighisoara este exemplul perfect al unui oras medieval fortificat. Are strazile traditionale inguste, inconjurate pe de-o parte si alta de cladiri colorate din piatra. Aici este locul nasterii lui Vlad Tepes, inspiratia lui Bram Stoker pentru personajul Dracula. Sighisoara sarbatoreste in fiecare iulie orasul medieval.
1. Castelul Bran
Castelul Bran este adesea asociat ca si resedinta contelui Dracula, desi nu exista nici o dovada ca autorul romanului, Bram Stoker stia de existenta acestui castel medieval. Castelul, o piese de rezistenta a culturii romanesti, are o tenta de poveste datorita locatiei sale, pe varful unui deal, intr-o padure din Brasov. Cu o istorie din secolul 13, acest castel medieval este astazi un muzeu, care expune piesele de arta si mobila colectionate de catre regina Maria. Gazduieste de asemenea un muzeu in aer liber, care expune casele traditionale romanesti, de-a lungul secolelor.