Să stabilesti un top 5 orase de vizitat in Transilvania nu-i chiar usor, desi la o prima vedere ar parea asa.
Dincolo de orase, Transilvania are numeroase obiective turistice naturale care sunt ca un magnet pentru turistii straini, dar si pentru cei din tara, deopotriva. De la peisaje care iti taie respiratia, la sate de munte cu traditii bine pastrate, pana la mici oaze de relaxare in inima naturii, toate asteapta sa fie descoperite, explorate si apreciate.
Insa nu doar natura ascunde comori dragi sufletului, ci si orasele transilvanene prin caldura unui restaurant, misterul unui teatru sau energia unui concert. Daca ar fi sa intocmim un top 5 orase de vizitat in Transilvania, ne-am indrepta privirile inspre…
Alba Iulia
Aflat pe vechiul castru roman Apulum, orasul Alba Iulia (Balgrad in romana veche) este resedinta judetului Alba. Alba Iulia a fost capitala politica a Principatului Transilvaniei, intre anii 1541 – 1711, intarindu-si rolul national si politic odata cu desfasurarea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, moment ce a marcat unirea Transilvaniei si a Banatului cu Regatul Romaniei.
Ca obiectiv turistic important trebuie mentionata Cetatea Alba Carolina, principala zona istorica a orasului, o fortareata cu 7 bastioane, in forma de stea, construita intre anii 1716 – 1735. Aici turistii pot vizita Catedrala Romano-Catolica, Catedrala Incoronarii, Muzeul si Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Celula lui Horea, Closca si Crisan, Traseul Celor Trei Fortificatii, etc.
Cluj-Napoca
Orasul Comoara sau Inima Transilvaniei, Cluj-Napoca este al doilea oras ca marime din Romania si unul dintre cele mai importante centre universitare din tara. Centru cultural si artistic important, orasul Cluj-Napoca impresioneaza prin multiculturalitatea si dinamica prezenta in comunitate, prin numeroase si variate evenimente care au loc – de la festivaluri, concerte, party-uri pentru tineri, pana la evenimente culturale de mare anvergura (teatru, opera, concerte simfonice) amplasate de multe ori pe scene neconventionale.
De vizitat in Cluj: Piata Unirii (cu Grupul statuar Matia Corvin si Biserica Sfantul Mihail), Gradina Botanica Alexandru Borza, Parcul Central, Cetatuia, Muzeul de Arta, Muzeul Farmaciei, Muzeul Etnografic, zona Vechiul Zid al Cetatii, Bastionul Croitorilor etc.
Sibiu
Unul dintre cele mai indragite orase din Transilvania, Sibiu a fost Capitala Culturala Europeana, alaturi de Luxembourg, in anul 2007, fiind si primul oras din estul Europei care a primit acest titlu.
Diversitatea culturala si religioasa a orasului, arhitectura deosebita si atmosfera placuta ce domina strazile sale, fac din Sibiu unul dintre cele mai importante orase de vizitat in Transilvania.
Ca atractii turistice, de neratat sunt Turnul Sfatului, Muzeul Brukenthal, Muzeul Astra, Podul Minciunilor, Zidurile si turnurile de aparare, Gradina Zoologica etc.
Sighișoara
Panorama on a moody day with dramatic sky, Sighisoara, mediaval town in Transylvania, Romania
Centrul istoric din Sighisoara este inclus pe lista monumentelor istorice din judetul Mures, precum si in patrimoniul mondial UNESCO. Cetatea Muresului a fost atestata documentar inca din anul 1280, era urbea breslelor de mestesugari si a ramas in timp un reper cultural semnificativ pentru Transilvania, dar si pentru Romania.
In centrul istoric, in Cetatea Sighisoara, din cele 14 turnuri de aparare, au mai ramas in prezent 9, care pot fi si vizitate: Turnul cu Ceas (cu Muzeul Municipal de Istorie si Arta Feudala Sighisoara, Camera de Tortura si Sala de arme),Turnul Fierarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cositorarilor etc.
Brașov
Localizat in centrul tarii, in sud-estul Transilvaniei, orasul Brasov este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase din Romania. Cunoscut in anii precedenti si ca locul de desfasurare a celebrului Festival International Cerbul de Aer, Brasovul este destinatia preferata a tuturor iubitorilor de munte si de sporturi specifice sezonului rece, la doar 12km de oras aflandu-se Poiana Brasov.
De vizitat in Brasov: Biserica Neagra, Strada Sforii, Bastionul Tesatorilor, Dealul Cetatii, Turnul Negru, Turnul Alb si Bastionul Graft, Aleea dupa Ziduri, Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov etc.