Daca esti un iubitor al istoriei medievale/preistorice sau un iubitor de pietre, forme calcaroase sau pur si simplu iti place sa vizitezi pesteri, azi iti vor fi prezentate trei pesteri, pe care daca nu le-ai vizitat, trebuie sa o faci.
- Pestera Ursilor
Pestera ursilor – una dintre cele mai fascinante, interesante si vizitate pesteri din Romania, cu o lungime turistica de peste 400 de metrii vizitabili. Principala atractie turistica este, desigur, ursul. Dar nu orice urs, ci urmele Ursului de Pestera ce a trait acum aproximativ 15.000 de ani. In acest loc vei gasi oseminte perfect conservate ale acestei specii disparute de urs dar si ramasite ale altor specii de animale ca: leu, hiena de pestera, ibex, etc. Inca de la inceputul expeditiei in pestera o sa poti vedea urmele unor rauri subterane care candva strabateau pestera si urmele unor mini-cascade ce si-au lasat amprenta in peretii pesterii sculptand astfel niste formatiuni superbe. Cu ajutorul unui ghid bun vei fi introdus in povestea fantastica a acestei pesteri si vei afla de ce se numeste asa, vei afla in detaliu cum a fost descoperita, cercetata si vei afla si povestea cutremuratoare ce a adus sfarsitul ursilor si motivul pentru care exista ramasitele acestora in pestera. De asemenea vei mai afla si motivul pentru care pestera a fost “ascunsa” pana in 1975.
Descoperita pentru prima data in 1975 “din greseala” si vazuta din interior pentru prima data de minerul Traian Curta, aceasta pestera a aprins interesul cercetatorilor de-a lungul timpului. După 5 ani de amenajări la standarde mondiale, la 14 iulie 1980, peștera a fost deschisă vizitatorilor.
Anual peștera este vizitată de peste 200.000 de turiști.
- Pestera Cetatea Radesei
Fiind in continua formare, apa erodeaza incontinuu peretii, tavanul si podeaua pesterii. Intrarea in pestera se face printr-un maret portal, in forma ovala, ce iti taie respiratia. Intrarea are o dimensiune de aproximativ 15m inaltime si 7m lungime, iar pestera masoara 260m vizitabili. Se intra pe partea stanga a pesterii, pe o terasa naturala, ajutandu-te de lantul agatat din perete pentru a traversa portiuni incomode sau zone mai inguste ale potecii. Pestera s-a format printr-o strapungere hidrologica si se gaseste in partea nordica a platoului carstic Padis in Muntii Bihorului, judetul Bihor, comuna Pietroasa. Vei ajunge intr-o sala mare, luminata, cu forme masive ce strabat peretii pesterii,iar atmosfera de acolo, te va face sa te simti ca un adevarat explorator. Sala cea mare, lumina ce se strecoara prin tavan si firisoarele de apa ce se varsa in adancul pesterii formeaza un tablou incredibil. Expeditia in subteran si pestera in sine iti vor trezi simtul de explorator prin portiunile pe care trebuie sa le traversezi ajutandu-te de lanturile din peretii. La iesirea din pestera vei da peste un canion ce v-a trebui sa il traversezi fiind si acesta dotat cu lanturi. La finalul canionului vei ajunge in poiana Radesei, unde mai departe poti sa alegi pe ce traseu iti poti continua excursia. Pestera Cetatile Radesei nu a fost explorata in detaliu si nu s-au facut nici sapaturi arheologice, iar acestea cresti sansele ca orice turist sa dea peste o surpriza interesanta.
- Pestera Polovragi
Pestera Polovragi este una dintre cele mai frumoase atractii turistice din Parang. Annual, atrage sute de turisti. Pestera s-a format in mii de ani de sapaturi ale Oltetului, ce a dat nastere si a zecilor de legende din zona, care mai de care mai interesante. Pestera are 800 de metrii vizitabili, dar aceasta se intinde pe aproximativ 10 km in galerii. De-a lungul timpului a fost refugiu pentru o multime de locuitori ai zonei. Astfel, dacii, vracii sau calugarii care s-au adapostit aici au lasat mostenire o serie de simboluri care astazi contureaza o incarcatura emotionala foarte mare.
Printre legend se numara si legenda lui Zamolxe. Se spune ca Zamolxe, liderul spiritual al geto-dacilor, ar fi locuit in pestera, care ii dadea puterea de a-si schimba infatisarea dupa cum dorea. De asemenea, se spune ca in interiorul Polovragiului se prepara un remediu excelent impotriva bolilor, vracii daci folosindu-se de o planta rara denumita polovraga. Nu in ultimul rand, se crede ca Zamolxe inca mai traieste in pestera iar picaturile care se scurg pe peretii acesteia sunt lacrimile varsate de el dupa cucerirea Daciei.
In pestera vei da peste ” Bolta insangerata”, ” Camera Alba ” sau “Sala Divina”, denumiri date de culorile camerelor si a apei ce se scurge in firisoare mici pe peretii pesterii, apa ce contine diferite minerale ce o coloreaza.