Calatorului ii sade bine cu drumul iar gospodarului cu gradina frumos amenajata, daca imi permiteti sa deviez putin de la proverb. Fie ca vrem sa dichisim frumos o curte sau imprejmuirea acesteia ornamentand-o, Tuia este varianta cea mai la indemana. Este cea mai intalnita planta in decorarea gradinilor, si de ce ar fi asa ? Pentru ca nu este pretentioasa!. Nu are nevoie de regimuri speciale de ingrijire, doar udata corespunzator, iar daca stam bine si ne gandim, de asta are nevoie orice planta. Tuia Occidentalis sau Smaragd este un arbust ornamental originar din America de Nord si Canada si este specia cea mai bine adaptata la clima noastra. Sunt verzi tot timpul si il putem creste cum dorim inalt, scund, in anumite forme sau pur si simplu tufis. Asadar principalele avantaje in cresterea unor arbusti de Tuia Smaragd in curtea dumneavoastra ar fi:

1) Amenajarea unui gard viu –Acesta va poate oferi o anume intimitate in curtea dumneavoastra deoarece poate creste destul de inalt daca sunt lasati, dar poate constitui si o bariera fonica  deoarece  frunzele acestuia cresc foarte des. Vara sunt o buna sursa de umbra, bininteles in cazurile cand acestea sunt mai mari.

2)Decorarea curtii sau a gradinii – As putea spune ca este un must have in curtea noastra, daca dorim o amenajare mai deosebita si fara prea mult efort. Acest arbore este din ce in ce mai utilizat, il vedem si in parcurile publice sau chiar in amenajarile stradale. Lucru interesant este ca acest arbore il putem tunde ii varii forme, si putem face ceva foarte creativ in curtea noastra. Tuia Smaragd este cea mai bine adaptata pentru zona noastra prin faptul ca este rezistent la caldura, se dezvolta la fel de bine si in zonele umbroase, este putin pretentios la tipurile de sol, dar cel mai importatant este capabil sa reziste si la gerurile iernilor din Romania.

3) Pata de culoare in timpul iernii – Un lucru deosebit este ca iarna acesta poate fi pata de culoare din curtea noastra, si aici va dau un mic hint: la dimenisiuni potrivite il puteti decora ca brad de Craciun dar si cei mititei cu putina beteala si o instalatie de luminite ar da  bine. Cheltuiala cu o asemenea investitie nu este foarte mare , depinde de la ce inaltimi dorim sa-l achizitionam. Ca pret intre  40-80 lei. Cum aminteam mai sus este foarte raspandit si la indemana si il putem comanda si online de pe pepinieracomanda.ro. Perioada propice plantarii este toamna tarziu, dupa caderea frunzelor, sau primavara devreme. Tuia are si aplicatii naturiste, in trecut indienii pe baza frunzelor acestei plante creau medicamente pentru a trata diferite boli ale pielii. Cu o idee indrazneata si cativa pui de tuia am putea crea o curte unica si mereu verde .