Tururile cetatilor medievale sunt o modalitate minunata de a descoperi istoria si cultura unei perioade fascinante a lumii. Dar in spatele zidurilor fortificate se ascund si povesti si legende care au trecut testul timpului si care adauga un plus de mister si magie acestor locuri.
In acest articol, vom explora impreuna cateva dintre cele mai interesante povesti si legende din spatele zidurilor fortificate ale cetatilor medievale, pentru a aduce un plus de culoare si profunzime experientei tale de turism.
Legenda Castelului Corvinilor
In inima Transilvaniei se afla unul dintre cele mai impresionante castele din Europa – Castelul Corvinilor. Construit in secolul al XV-lea de catre familia Corvinilor, acest castel impunator a fost martorul unor evenimente istorice importante, dar si al unor povesti si legende fascinante.
Una dintre cele mai cunoscute legende este cea a Zanei Ileana, care spune ca fiica lui Iancu de Hunedoara, Matia Corvin, a fost rapita de o zana malefica si ascunsa in subsolurile castelului. Se spune ca zana a fost fermecata de frumusetea Matiei si a vrut sa o tina prizoniera pentru totdeauna. Pana in ziua de astazi, se mai pot auzi strigatele disperate ale Zanei Ileana, care inca isi cauta iubirea pierduta.
Povestea Turnului Sfantului Nicolae
In orasul medieval Brasov, se afla unul dintre cele mai impresionante monumente – Turnul Sfantului Nicolae. Construit in secolul al XV-lea, turnul a fost folosit ca inchisoare pentru cei acuzati de vrajitorie sau alte infractiuni.
Se spune ca odata, un vrajitor a fost inchis in Turnul Sfantului Nicolae si a reusit sa evadeze prin intermediul unui tunel secret. De atunci, se crede ca sufletul sau bantuie inca turnul, iar unele persoane au raportat ca au vazut umbre ciudate sau au auzit zgomote inexplicabile in timpul vizitelor lor.
Misterul Castelului Huniazilor
Castelul Huniazilor, situat in Hunedoara, este una dintre cele mai bine conservate cetati medievale din Romania. Construit in secolul al XIV-lea, castelul a fost martorul unor evenimente istorice importante si a fost locuit de catre unele dintre cele mai puternice familii din Transilvania.
Dar in spatele frumusetii si grandorii sale, se ascunde si o poveste misterioasa. Se spune ca castelul este bantuit de fantoma unui cavaler care a fost ucis intr-un duel pentru iubirea unei femei. Acesta bantuie castelul in cautarea razbunarii si se spune ca uneori se poate auzi sunetul armelor lovindu-se si strigatele disperate ale cavalerului.
Povestea Castelului Bran
Nu se poate vorbi despre cetatile medievale fara a aminti de Castelul Bran, cunoscut si sub numele de Castelul lui Dracula. Construit in secolul al XIV-lea, castelul a fost locuit de catre Vlad Tepes, cel care a inspirat legenda vampirului Dracula.
Se spune ca Vlad Tepes si-a petrecut mult timp in castel si ca a folosit subsolurile sale pentru a tortura si executa dusmanii sai. De aceea, unele persoane cred ca sufletul sau inca bantuie castelul si ca se poate simti o energie malefica in aceste locuri.
Acestea sunt doar cateva dintre povestile si legendele din spatele zidurilor fortificate ale cetatilor medievale. Fiecare cetate are propria sa istorie si mister, care asteapta sa fie descoperite de catre cei curiosi. Asadar, daca esti pasionat de istorie si de povesti fascinante, nu ezita sa faci un tur al acestor cetati medievale si sa te lasi vrajit de farmecul lor.